Skip Navigation

Friday Afternoon Fraud

05.10.2018
Topic Knowledge and Insights

Friday Afternoon Fraud

Vrijdagmiddag: je ontvangt een spoedverzoek om nog voor het weekend geld over te maken naar een gewijzigd bankrekeningnummer. Door de druk die op je wordt uitgeoefend besluit je dit toch maar te doen. Om er uiteindelijk achter te komen dat je bent misleid. Herkenbaar? Wij zien helaas dat dit steeds vaker voorkomt.

Geld overmaken na overdracht

In dit voorbeeld verkocht Jansen BV voor € 1.000.000,- onroerend goed waarvan Pieters BV recht had op € 400.000,-. Na overdracht van het onroerend goed diende de notaris die € 400.000,- over te maken naar Pieters BV.

Op vrijdagmiddag, kort na het passeren van het onroerend goed, ontvangt de notaris een telefoontje van iemand die zich voordoet als Pieters BV en zegt dat het bankrekeningnummer van zijn bedrijf is gewijzigd. De notaris stelt ter controle de nodige vragen, maar de persoon die zich voordoet als Pieters BV accepteert geen tegenspraak en legt veel druk op de notaris. Bovendien kan hij de notaris voorzien van alle getekende documenten, waaronder ook een getekend document met het gewijzigde bankrekeningnummer. De notaris besluit hierop de € 400.000,- over te maken naar het 'gewijzigde' rekeningnummer. Maar al snel blijkt dat de persoon aan de telefoon niet van Pieters BV was en het overgemaakte geld is verdwenen.

Wat is de Friday Afternoon Fraud?

Zoals de naam doet vermoeden, vindt de ‘Friday Afternoon Fraud’ veelal plaats op de vrijdagmiddag. De dag waarvan fraudeurs weten dat notarissen en advocaten vaak het nodige geld op de derdengeldrekening hebben staan voor transacties die nog voor het weekend moeten worden verricht. Volgens statistieken is het ook de dag waarop werknemers minder oplettend zouden zijn. Voor een fraudeur de ingrediënten om toe te slaan.  

Hoe ontstaan deze fraudegevallen?

De vraag komt op hoe de persoon aan de telefoon wist van deze transactie. Wij zien dat dit meerdere oorzaken kan hebben:

  • het e-mailaccount van de notaris of de advocaat is gehackt waardoor de fraudeur inzicht en toegang heeft gekregen in de stukken;
  • er is sprake van een inside-job;
  • het e-mailaccount van één van de betrokken partijen is gehackt;
  • er is sprake van social engineering. De fraudeurs hebben zich vooraf verdiept in betrokken partijen.

Hoe voorkom je fraude?

Er zijn een verschillende manieren om het risico op fraude bij jouw bedrijf te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • wees alert bij ongebruikelijke wijzigingen, vooral wanneer deze op korte termijn verricht dienen te worden en er druk op je wordt uitgevoerd;
  • indien je een wijzigingsverzoek ontvangt, check dan altijd bij de betrokken partijen met de bekende gegevens. Een telefoontje van twee minuten kan het verschil maken;
  • creëer awareness en deel dit bericht met jouw collega’s en anderen. Houd elkaar scherp.

Dit artikel is geschreven door

Lennard Wit

Underwriter Professional Liability & Cyber

Neem contact met mij op

Robert Dijkhuizen

Financial Lines Major Loss Adjuster Europe

Neem contact met mij op