De juiste man op de juiste plek

Jezelf kunnen zijn, wij juichen het toe. Ongeacht jouw geslacht, religie, seksuele geaardheid of etniciteit waarderen we jou om wie je bent, wat je denkt en wat je zegt. In de serie BeingYou@AIG ontmoet je mensen die AIG uniek maken. Joas van den Berg is zo'n iemand. Duurzaamheid zit in zijn hart en groen bloed stroomt door zijn aderen. Als kleine jongen was hij al gefascineerd door de natuur en diezelfde passie zet hij nu in om bedrijven te helpen met het voorkomen en beperken van schade aan de natuur. "Ik geloof erin dat ik in mijn werk écht wat bijdraag aan de maatschappij."

Ik ben erg bewust van de waarde die de natuur voor ons heeft. Het raakt mij daarom ook om met de natuur bezig te zijn.

Wie is Joas van den Berg en wat is jouw achtergrond?

Ik ben Underwriter Environmental bij AIG, wat betekent dat ik milieurisico’s onderschrijf voor kleine bedrijven tot grote multinationals. Ik heb Technische Bestuurskunde gestudeerd en een achtergrond in engineering. Die technische kennis over energie, water en industrie helpt mij bij de beoordeling van milieurisico’s. Dat gaat van thermodynamica tot bedrijfsprocessen doorrekenen en stroomschema’s begrijpen. Hiernaast houd ik mij veel bezig met de beleidsmatige kant op het gebied van milieu, zoals maatregelen die vanuit de overheid worden genomen. Duurzaamheid is dus echt de rode draad in alles wat ik doe.

Waar komt die interesse in duurzaamheid vandaan?

Het leven bij, in en met de natuur heb ik van jongs af aan meegekregen. Als jonge WNF-Ranger ging ik al vroeg de natuurgebieden in, enkels in de klei, vogels kijken en alles er vanaf willen weten. Dat is er altijd in gebleven. Er is iets dat mij raakt in de natuur dat maakt dat ik daar mee bezig wil zijn, het is de plek waar wij met z’n allen leven. En sinds ik als jongetje begreep dat Nederland onder de zeespiegel ligt is waterbeheer ook een grote interesse geworden. Gevoed door al die interesses heb ik jarenlang vrijwilligerswerk gedaan.

Hoe heeft dat jouw loopbaan beïnvloed?

Vanaf mijn 17e begon ik ook met vrijwilligerswerk in het buitenland. Dat waren vooral ontwikkelingsprojecten. Bijvoorbeeld door scholen te bouwen die orkaan-proof zijn zodat ze aan de eisen van lokale autoriteiten voldeden en er vervolgens echte docenten werden aangesteld. We keken ook naar hoe men daar op een duurzame manier kan bouwen, met respect voor de natuur en lokale gebruiken. Met relatief kleine maatregelen kun je heel veel betekenen voor een betere levensstandaard, comfort én de natuur. Kort daarna heb ik mijn eigen bedrijf gestart waarmee ik bedrijven hielp met duurzaamheidskwesties. Ik schreef duurzaamheidsplannen en verzorgde de uitvoering ervan. Mijn doel ervan was om ervoor te zorgen dat je als bedrijf écht duurzamer werd.

Ik geloof dat ik in mijn werk écht wat bijdraag aan de maatschappij.

Op welke manier gebruik je die drive in jouw huidige functie?

In mijn functie ben ik veel bezig met bodem- en grondwatervervuiling, het is behoorlijk technisch en ik heb met veel verschillende bedrijven te maken. Ik heb een brede interesse en houd ervan om me in een onderwerp te verdiepen. Het is dan ook een goede keuze geweest om bij AIG te starten. Ik word namelijk heel blij van wat ik dagelijks meekrijg. De ene dag bezoek ik een staalbedrijf en de andere dag doe ik een desktopstudie van een chemie-multinational. In korte tijd zie en leer ik heel veel en tegelijkertijd help ik bedrijven verder. Ik geloof namelijk dat ik in mijn werk echt wat bijdraag aan de maatschappij. In de eerste plaats omdat wij helpen het milieu te beschermen, maar ook omdat wij bedrijven helpen hun risico’s te verkleinen.

Waarom zou jij de verzekeringsmarkt aan iemand aanraden?

Ik raad het alleen al aan omdat er zo veel disciplines in de verzekeringsmarkt zijn. Er zijn zoveel onderwerpen waar je je in kan specialiseren. Denk aan zorg, brand of milieu. En daarbinnen zijn ook veel functies, van administratief tot Underwriter en van juridisch tot commercieel. Daarmee zie je heel veel langskomen. Ik denk dat je zo heel snel een goede blik op een bepaalde sector krijgt. Je krijgt veel informatie en ziet meer dan alleen de receptie van een bedrijf. Op die manier inzichten opdoen lukt niet zo snel bij andere bedrijven.

Welke plek vervullen duurzaamheid en de liefde voor de natuur in jouw privéleven?

Op dit moment neem ik de laatste stappen om mijn woning duurzamer te maken. Daar ben ik al jaren mee bezig, het is echt een sport. Natuurlijk gaat het bij mij om het milieu, maar het scheelt ook flink in de portemonnee. De liefde voor de natuur en het milieu lopen als de rode draad door mijn carrière én privéleven. Ik ben veel buiten te vinden: tuinieren, hardlopen door de duinen, al dan niet met mijn kinderen in de fietskar. Ik geniet al van het lopen langs slootjes met mijn hond. Puur ontspannen in het groen, het liefst vroeg in de ochtend. Daar word ik ontzettend blij van.

Zoeken