Succes moet je samen vieren

Jezelf kunnen zijn, wij juichen het toe. Ongeacht jouw geslacht, religie, seksuele geaardheid of etniciteit waarderen we jou om wie je bent, wat je denkt en wat je zegt. In de serie BeingYou@AIG ontmoet je mensen die AIG uniek maken. Robert Dijkhuizen startte 11 jaar geleden als Senior Claims Handler bij AIG, groeide al snel door naar Major Loss Claims Handler en is recentelijk begonnen als Legal Counsel. "Zo durf ik wel te stellen dat ik bij AIG nooit iets heb gemerkt van zoiets als een roze plafond", aldus Robert.  "Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je ergens positieve energie instopt, er iets positiefs uitkomt.” Hoe een enthousiaste duizendpoot floreert in een internationale omgeving.

Op een gegeven moment zoek ik toch altijd weer een nieuwe uitdaging.

Hoe is jouw werkende leven ooit begonnen?

Ik had altijd de motivatie om mensen te helpen. Bovendien vind ik het heel leuk om zaken tot in de puntjes uit te zoeken en een oplossing te vinden. Met die instelling begon ik in 1987 aan mijn studie Rechten. Na mijn studie startte ik als advocaat in Rotterdam. Daar heb ik 3,5 jaar lang een algemene praktijk gehad waarin ik allerlei zaken behandelde, zoals strafzaken, echtscheidingen en zaken rondom arbeidsrecht en bestuursrecht. Daardoor heb ik een brede juridische basis gelegd. Uiteindelijk wilde ik mij verder ontwikkelen en daarvoor ben ik mij gaan specialiseren. Zo ben ik 7 jaar arbeidsjurist geweest om vervolgens in de wereld van beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheid terecht te komen. Mijn uitgangspunt is altijd geweest: 100% ergens voor gaan, ervan leren en een volgende uitdaging aangaan.

Dat is buiten mijn werkende leven ook zo geweest. Ik kan dingen een tijd lang zeer enthousiast doen maar op een gegeven moment zoek ik toch weer een nieuwe uitdaging. Zo heb ik jarenlang paardgereden om over te stappen naar fitness, ben ik ooit matroos geweest op een binnenschip, probeer ik sinds mijn 50ste levensjaar het pianospel onder de knie te krijgen en ben ik recent gestart met een hardloopcursus met als doel de kwart marathon te lopen. Ik houd van die variatie en wil dat nog lang vasthouden.

Hoe heeft die instelling jou elf jaar geleden naar AIG geleid?

Ik werd door een ex-collega op de hoogte gebracht van een functie als Senior Claims Handler bij AIG. Mij werd verteld dat AIG dé place-to-be was op het gebied van claims binnen Financial Lines en dat is ook zo gebleken. Als marktleider op dat gebied komen wereldwijd grote en interessante claims voorbij en door die schades te behandelen heb ik enorm veel geleerd. Dat nam ik ook allemaal mee toen ik doorgroeide naar mijn functie als Major Loss Claims Handler.

Als Major Loss Claims Handler werk je aan bijzonder complexe zaken, waarmee grote belangen zijn gemoeid. Zaken die je ook in de krant ziet staan, zoals aansprakelijkstellingen van bestuurders bij grote organisaties. Daarbij werk je samen met gespecialiseerde advocaten. Dat zijn hele leerzame situaties en je krijgt veel inzicht in corporate Nederland. Dat vind ik zo uniek: je staat zelf niet in de krant maar je bent wel onderdeel van de situatie die beschreven wordt, zoals een grote schikking. Ik denk dat er weinig organisaties zijn waar je dat soort kennis en ervaring opdoet.

AIG geeft veel vrijheid. Met die vrijheid komen wel verantwoordelijkheden en als je daarvan houdt dan kan je hier floreren.

Naast een intensief werkend leven heb je een echtgenoot in het buitenland. Heeft zo'n relatie op afstand ooit jouw ontwikkeling beïnvloed?

Dat is inderdaad niet altijd even gemakkelijk, de reisafstand naar mijn echtgenoot is ongeveer 7 uur, deur tot deur. Maar dat doen we nog altijd graag en de keren dat ik naar Ierland afreis gebruik ik vaak om vakliteratuur bij te lezen. Wat mijn ontwikkeling betreft, denk ik dat bij AIG heel veel mogelijk is en dat je alle kansen kan krijgen ongeacht zaken als afkomst, seksuele geaardheid of religie. Zo heb ik bij AIG nooit iets gemerkt van zoiets als een roze plafond. Dat mag ook wel blijken uit mijn loopbaan hier. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je ergens positieve energie instopt, er iets positiefs uitkomt. Dat is ook wat ik hier zie. Wanneer je laat zien dat je eerlijk en hardwerkend bent, dan krijg je hier kansen. Dat zie je ook in de vrijheid en waardering die je hier krijgt.

AIG geeft je veel vrijheid om zelf na te denken; zowel als individu en als team. Dat geldt vrijwel voor elke discipline binnen dit bedrijf. Maar met die vrijheid komen natuurlijk wel verantwoordelijkheden. Als je daarvan houdt dan kan je hier floreren. Ik denk ook dat ik dat hier doe. Het spreekt mij erg aan: vrijheid krijgen, verantwoordelijkheid nemen en op die manier vooruitkomen. Tegelijkertijd voel je dat het bedrijf achter je staat.

Het gaat mij er uiteindelijk om succes samen te vieren.

In hoeverre zie je dat de verzekeringsindustrie jouw ontwikkeling heeft gestimuleerd?

Ik ben zelf ooit begonnen in de advocatuur en rechtshulpverlening en ben pas later in de verzekeringswereld gaan werken. De advocatuur heeft mij een goede basis bezorgd wat betreft juridische kennis en ervaring. Maar ik zie dat er bij AIG aan jonge mensen heel veel mooie kansen geboden worden. Denk alleen al aan de buitenlandse programma's waar nieuwkomers gebruik van kunnen maken. Dat had ik als jong mens zelf ook graag gewild. Er liggen hier heel veel kansen om jezelf te ontwikkelen die je niet bij elke werkgever vindt. Bovendien heb je binnen AIG te maken met veel internationale contacten. Zelf heb ik daar veel van geleerd en plezier aan beleefd, bijvoorbeeld door te communiceren op een hoog Engels niveau.

Wat zijn onderwerpen waar jij je de komende tijd 100% voor geeft?

In mijn nieuwe functie als Legal Counsel hoop ik bij te dragen aan de voortgaande structurele (juridische) professionalisering van de organisatie. Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat kennis wordt opgebouwd en overdragen en dat we van elkaar blijven leren. Dat zou ik mooi vinden, want het gaat mij er uiteindelijk om succes samen te vieren. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

 

Zoeken